ROOKVRIJ LIMBURG

decoratie
Op 31 mei lanceert de Wereldorganisatie naar jaarlijkse gewoonte de "Werelddag zonder tabak". Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het thema niet-roken.
In BelgiŽ plaatst de Nationale Coalitie tegen Tabak een volledig rookvrije horeca op de agenda met een oproep voor eenduidige wetgeving in de horecasector.

Passief roken is niet alleen hinderlijk, maar vormt ook een gezondheidsrisico. In BelgiŽ sterven jaarlijks meer dan 2000 personen ten gevolge van passief roken.
decoratie
decoratie Laat uw stem horen
decoratie De Nationale Coalitie roept de ganse bevolking op om hen te steunen en de petitie op www.stopit.be te ondertekenen. De petitie is een oproep aan het beleid om te kiezen:
  • voor gezondheid
  • voor een duidelijke en overzichtelijke wetgeving
  • voor een algemeen rookverbod in de horecasector

In 11 Europese landen is de horeca met succes rookvrij. De bevolking is opgetogen, de wetgeving wordt nageleefd, de luchtkwaliteit verbetert en er wordt geen negatief effect op de omzet van de horeca vastgesteld.
Ierland zette de trend in 2004, heel wat anderen volgden: Noorwegen, ItaliŽ, Malta, Zweden, Schotland, Litouwen, Estland, Ijsland en Engeland. Ook bij onze buurlanden is een evolutie merkbaar. Sinds 1 januari is de Franse horeca volledig rookvrij, en vanaf 1 juli komt Nederland aan de beurt. In 12 Duitse deelstaten geldt al een rookverbod, de overige volgen later dit jaar.
In BelgiŽ is de werkplek rookvrij sinds 2006, de restaurants vanaf 2007. Voor cafťs en drankgelegenheden geldt een ingewikkelde uitzondering. Nochtans is de blootstelling aan passief roken daar het grootst.
decoratie
decoratie Ook in onze stad zal de "Werelddag zonder tabak" zichtbaar zijn!
decoratie Stoppen met roken
decoratie Veel rokers roken niet bij keuze maar uit verslaving, veroorzaakt door de nicotine die in alle tabaksproducten zit. 47% van de rokers is graag zijn slechte gewoonte kwijt.
Mensen die willen stoppen met roken of die hierover vragen hebben kunnen terecht bij de TabakStopLijn: op het gratis nummer 0800 11100.
decoratie
decoratie Ontdek zeker ook de RookStopCoach, een nieuw programma voor persoonlijke hulp on line. De RookStopCoach biedt naast persoonlijke tips ook een ruime waaier aan hulpmiddelen.
decoratie
decoratie Rookstopcoach