Serene eenvoud
MariŽnlof is in 1438 gesticht door Maria van Colen met de hulp van de kruisheren en is sinds 1822 eigendom van de cisterciŽnzers. Kalmte en rust vind je in de Abdij van Colen waar nog steeds, achter dikke muren, enkele zusters de regels van hun orde trouw zijn en alle drukte aan zich laten voorbijgaan. Een sereen leven van eenvoud in een rijke omgeving, zeg maar.
Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van ďabdijĒ dragen. Abdij MariŽnlof wordt omwille van haar architectonische schoonheid en rijk meubilair, haar herinneringen aan de Heilige Lutgardis, patrones van de Vlamingen, en reliekschrijn van de Heilige Odilia, door duizenden toeristen bezocht.
 
De Loonse wijncultuur
Voor de Loonse wijncultuur moeten we ver teruggaan in de geschiedenis van ít Oude Land van Loon en de Kanunniken van het St. Odulfuskapittel.
In 1340 werd aan de kapittelheren een wijngaard geschonken van 3 tot 4 ha gelegen op de Groote Mot. Deze plaats werd voor enkele 'wijnliefhebbers' het aanknopingspunt om in 1991 een nieuwe wijngaard aan te leggen onder auspiciŽn van het Fruitstreekmuseum. De eigenaar stemde in met het project, en enkele jaren later werden de eerste flessen gebotteld, geproefd en gesmaakt.
 
http://users.pandora.be/wijngildeborgloon/